Thursday, November 5, 2009

Monday, November 2, 2009

Alimentatia cateilor


Meniul cainilor difera in functie de varsta, rasa si chiar individ. In cazul raselor sau indivizilor predispusi la afectiuni dermice, ale ficatului sau care manifesta o sensibilitate a sistemului digestiv, pentru stabilirea unui regim alimentar optim, este necesara contactarea medicului veterinar.
Cand devin interesati de hrana solida, ei pot fi hraniti cu mancaruri usoare maruntite si inmuiate in lapte sau sos, aceeasi hrana ca a mamei sau speciala pentru crestere. Contrar credintei populare, laptele nu este esential in alimentatia puilor dupa ce acestia au fost intarcati, deoarece scade toleranta lor la lactoza si capacitatea de digestie a acesteia si le poate provoca diaree.
In alimentatia cainilor urmatoarele produse sunt complet interzise:
oasele de pasare, de miel, iepure sau peste, care pot produce perforatii intestinale sau iritatii ale mucoasei gastrice (dar este recomandat sa introduceti in mancare oase de pui zdobite); carnea de vanat sau de porc cruda, organele sau pestele crud, generatoare de parazitoze sau viroze grave; fasolea uscata, cartofii, painea proaspata, lintea, varza acra, mazarea, alunele sau nucile care sunt indigeste sau pot provoca boli de piele; prajiturile, cremele, maionezele, care conduc la obezitate si lipsa de apetit pentru celelalte alimente; ciocolata si provoaca stari de nervozitate; mezelurile, afumaturile sau braza fermentata sunt nocive pentru stomac.

Elemente nutritive indicate pentru un regim alimentar complet si sanatos in perioda de crestere:- conserve sau hrana uscata pentru pui (junior); recomandabila fiind alegerea produselor premium: Eukanuba, Hills, Royal Canin, Biomill,Pedigree etc- orez sau arpacas fiert in prealabi foarte bine- supa de pui/vita fara oase- Conserve si hrana uscata doar pentru pui (puppy- junior) inmuiata in apa sau supa. - un galbenus ou pe saptamana- branza dulce, iaurt (fara zer)- biscuiti simpli- legume (morcov, telina, pastarnac, ardei gras, rosii) fierte sau crude .

Pana la varsta de 4 luni este de preferat ca necesarul de apa sa fie asigurat in timpul meselor (nu lasati puiului apa la discretie tot timpul zilei), folositi apa plata sau apa fiarta si racita la temperatura camerei. In functie de preferintele cainelui dvs. si compatibilitatea cu alimentatia anterioara va puteti axa pe 2-3 sortimente de baza (ex: orez, arpacas, branza de vaci), dar niciodata pe unul singur. Intre 6 si 8 saptamani este recomandabil un regim nutritiv, care cuprinde 6 mese pe zi, cat mai bogate in minerale si vitamine. Din cea de-a doua luna de viata puteti elimina trepta cate o masa pana la varsta de 6 luni cand este preferabil sa ajungeti pana la 2-3 mese zilnic. Dupa primul an, puteti hrani cainele o data sau de doua pe zi, asigurand insa necesarul caloric si mineral optim unei bune dezvoltari.

Cauta stapan




"Barosanu"


"Spider"








Setter Englez-English Setter











Tara in care este inregistrat: AngliaInaltime: mascul 65 - 68 cm; femela 61 - 68 cmGreutate: mascul 27 - 30 kg; femela 25 - 30 kgCuloarea parului: alb cu pete si pigmentatii galbene, portocalii, maronii, rosu-castaniu, negre; unicolor: alb, negru, rosu-castaniu, galben; bicolor: alb-negru,brun-galbui, rosu-castaniu.




Caracteristici: Prin aspectul sau, acest caine pontator uneste puterea cu eleganta formelor iar prin stilul sau de a vana, caracterizat printr-un galop suplu si razant, face ca lucrul cu el sa fie placut si spectaculos. Este elegant, puternic, insa nu greoi. Capul este potrivit de lung si usor; craniul este putin lat si de forma ovala;stopul pronuntat, botul potrivit de lung, drept si usor tesit la varf; nasul are narile largi. Ochii sunt relativ mari, expresivi, stralucitori, blanzi, inteligenti, de culoare galben-inchis sau castaniu. Urechile de lungime medie, prinse jos, atarna in falduri regulate pe langa falci; au varfurile rotunjite, catifelate; pe partea superioara sunt acoperite cu par fin, matasos. Trupul este viguros, de lungime medie, spatele drept, puternic, scurt pieptul adanc si larg.Picioarele sunt drepte, solide, musculoase, elastice. Coada prinsa in linie cu spatele, de lungime mijlocie, usor curbata sau in forma de sabie, este acoperita cu par lung, moale, putin ondulat si lucios formand franjuri care incep nu de la baza cozii ci putin mai jos; este purtata orizontal in miscare, in jos in repaussi oblic in sus, la emotii puternice. Parul, pe tot corpul, cu exceptia capului, este lung, des, semiaspru, neincretit sau usor ondulat formand franjuri bogate si lungi pe partea posterioara a membrelor, pe partea inferioara a cozii si pe urechi.








Origine:Rasa foarte veche. Asupra originii Setterului Alb Englezesc nu exista date precise. Se presupune ca este urmasul cainelui Pointers Perdigueros si al Spanielului cu par lung. Este cunoscut de foarte mult timp in Anglia. In 1570 a fost amintit de dr. I. Cajus in scrierile sale. A fost prezentat pe numeroase gravuri englezesti din secolul al 16-lea. Denumirea de setter (sezator) i se trage, probabil, de la rolul atribuit la vanatorile din vremurile vechi: cand simtea prezenta vanatului mic trebuia sa se aseze, sa se culce si sa fie acoperit odata cu vanatul de plasa cu care se vana pe atunci. Cunoscutul crescator si selectioner englez, Sir Edward Lawerack, folosind incrucisarea dirijata si o severa selectie, a reusit in decurs de mai multe decenii, sa creeze pornind de la un exemplar deosebit de valoros, o varietate cu caractere foarte utile, varietatea lavresc a Setterului Alb Englez.




Temperament:Caine inteligent, calm, vesel, credincios, adaptabil, ascultator. Are temperament vioi, mare mobilitate, viteza si rezistenta la oboseala si caldura.




Utilizare:Cu nas foarte fin, cheta larga si aret ferm, este un excelent caine pontator. Vaneaza in orice teren, mai cu seama la camp deschis, in special la sitari. Este si un splendid caine insotitor.